طب اسلامی

مضرات مصرف عرقیات گیاهی

مطلب اول:

دکتر علیرضا یزدی نژاد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: وجود مقادیری الکل در حین تقطیر گیاهان به ویژه قطعات چوبی موجود در آنها می تواند موجب تولید برخی سموم و عوارض ناشی از مصرف آن در افراد شود.

وی یادآورشد: الکل بیشتر در تقطیر گیاهانی به وجود می آید که قطعات چوبی بیشتر به ویژه در ساقه ها و ریشه ها دارند و سایر فرآورده های گیاهی که فاقد قطعات چوبی بوده و تنها از گلبرگ و برگها استحصال می شوند از این امر مستثنی هستند.

دکتر یزدی نژاد، گلاب و عرق نعناع را از جمله گیاهانی اعلام کرد که فقط در صورت استفاده از برگهای آن فاقد الکل هستند.

معاون آموزشی دانشکده داروسازی استان زنجان، گفت: مصرف عرقیات دو عارضه و خطر اساسی دارد که روش نادرست تقطیر گیاه با قطعات چوبی که منجر به تشکیل الکل چوب می شود و مصرف آن بسیار زیانبار می باشد، است.

وی اظهار کرد: تداخل با فرآورده های دارویی و غذایی برخی عرقیات با توجه به اینکه ترکیبات موثر و قوی دارند نیز می تواند عوارض ناخواسته ای را در مصرف کنندگان ایجاد کند.

یزدی نژاد در ادامه با بیان اینکه برخی از عرقیات گیاهی در دوره بارداری و شیردهی نیز منع مصرف دارند، افزود: توصیه می شود مادران طی این دوران از مصرف عرقیات گیاهی خودداری کنند.

وی یادآورشد: عرق نعناع و آویشن از جمله گیاهانی هستند که به علت داشتن ترکیبات شیمیایی خاص می توانند باعث بروز صدمات کبدی جنین داخل رحم و نوزاد تازه متولد شده که از شیر مادر مصرف می کند، شوند.

رییس دانشکده دارو سازی استان زنجان، گفت: علاوه بر آن تداخلات دارویی دیگر مانند عرقیات به لیمو از جمله محصولاتی هستند که اثرات آرامش بخش و خاصیت خواب آوری دارند.

وی تصریح کرد: این عرقیات در صورت مصرف همزمان با داروهای خواب آور و یا ضد تشنج می توانند باعث اثر هم افزایی و در نتیجه بروز عوارض داروهای ذکر شده از جمله خواب آلودگی، گیجی و عدم تمرکز شوند.

منبع:ایرنا

مطلب دوم:

اسلام مصطفوی در گفتگو با خبرنگار مهر با تاکید به استفاده گسترده از امولسی فایرها در عرقیات گیاهی، تصریح کرد: امولسی فایرها ترکیباتی هستند که مانع از شکستن امولسیون می شوند که برای تثبیت فازهای روغنی نظیر اسانس ها در آب استفاده می شود.

وی افزود: با افزودن امولسی فایرها به دو مایع که در حالت عادی غیر قابل اختلاط هستند، کشش سطحی بین دو مایع کاهش یافته و از دو فازی شدن مایع ممانعت به عمل می آید، همین امر موجب شده تا در تهیه برخی از عرقیات گیاهی قلابی این ماده کاربرد گسترده ای داشته باشد.

مصطفوی تاکید کرد: علاوه بر این وجود اسانس های سنتزی (شیمیایی) با قیمت های بسیار پایین سبب شده تا برخی از افراد سود جو اقدام به تهیه و توزیع چنین ترکیباتی کنند.

کارشناس طب سنتی با بیان اینکه شناسایی این نوع عرقیات منوط به اجرای تست های آزمایشگاهی است، ادامه داد: اسانس های سنتزی عمدتا غیر قابل خوراکی بوده و جزو ترکیبات سرطان زاست که به دلیل قیمت ارزان و در دسترس بودن توسط افراد سودجو مورد استفاده قرار می گیرد.

فلفل یا عرق دو آتشه

از جمله تبلیغات عطاری ها و فروشندگان عرقیات گیاهی استفاده از لفظ عرق دو آتشه است که به عقیده عموم مردم به معنی غلیظ بودن و تاثیر درمانی چند برابری عرق است.

این در حالی است که کارشناسان نظر موافقی با این تصور نداشته و معتقدند در بسیاری از مواقع عرق دو آتشه تنها با افزودن فلفل به عرق تولیدی تلخ می شود.

مصطفوی با بیان اینکه کاربرد تلخ کننده ها در برخی از عرقیات باعث شده تا عرضه این نوع از عرقیات گیاهی شیوع یابد، تصریح کرد: عمدتا تنها ترکیب مایعی که از گذشته به عنوان دو آتشه کاربرد داشته عرق تغلیظ شده گل محمدی بوده که با عنوان “گلاب” شناخته می شود.

وی افزود: در حال حاضر ساده ترین و ارزان ترین نوع تلخ کننده ها استفاده از فلفل به ویژه فلفل قرمز است تا حس دو آتشه بودن را به مصرف کننده القا کند.

وی در خصوص تولید عرق کاسنی اضافه کرد: این گیاه فاقد اسانس بوده و به دلیل کاربرد بخش های چوبی در پروسه تولید عرق که شامل تبخیر و سپس میعان می باشد بخش های خشبی تولید متانول (الکل مضر) کرده و نه تنها بیماری را شفا نمی دهد بلکه در بسیاری از موارد خود باعث بیماری مصرف کننده می شود.

این کارشناس طب سنتی افزود: در گزارش های متعددی مصرف طولانی مدت عرق کاسنی باعث ایجاد علائم نابینائی و حتی مرگ عنوان شده است.

به گفته وی در تولید عرق خارشتر نیز کاربرد بخش های چوبی و خشبی این گیاه در پروسه تولید عرق به شدت تولید متانول نموده و به دلیل عدم وجود اسانس در ترکیب فوق فرد مصرف کننده تنها مقدار زیادی متانول را وارد بافت های بدن خود می کند.

مصطفوی با تاکید به تکرار این مهم در عرق شاه تره ادامه داد: یکی از انواع غیر علمی عرقیات گیاهی، عرق “آلوئه ورا” است که تنها به دلیل شهرت زیاد این گیاه در بازار ش

وع پیدا کرده است.

وی متذکر شد: به دلیل ترویج کاشت گیاه در سال های گذشته در سطوح گسترده برخی ها به فکر استفاده مجدد از تفاله های صنعتی این گیاه که پس از استخراج ژل آن دور ریز می شده افتاده اند که نتیجه آن عرق فاقد فایده درمانی است.

جوشانده، استاندارد استفاده از گیاهان دارویی

اما سوال این است که با توجه به زیان آور بودن مصرف عرقیات استفاده از گیاهان دارویی به چه شیوه ای عاری از تهدید بیماری ها خواهد بود.

محقق و پژوهشگر گیاهان دارویی اردبیل در این خصوص تصریح کرد: عصاره ها ساده ترین و موثرترین روش استفاده از گیاهان دارویی است که بشر از گذشته های دور از آن استفاده کرده است.

وی افزود: ساده ترین روش عصاره گیری گیاهان دارویی استفاده از دم کرده ها و دمونوش های گیاهی است که موجب می شود تمامی ترکیبات موجود در گیاه استخراج شده و در دسترس فرد قرار می گیرد.

مصطفوی معتقد است در صورتی که آگاهی لازم از وضعیت تولیدات بازار طب سنتی در اختیار شهروندان قرار گیرد، استفاده مناسب و اصولی از گیاهان دارویی می تواند نه تنها ثمر بخش باشد بلکه در درمان بسیاری از بیماری ها یاریگر مصرف کننده خواهد بود.

گزارش: ونوس بهنود

منبع:مهر

 

علی میلانی

✔دانشجو رشته شبکه و نرم افزار هستم و در زمینه برنامه نویسی و طراحی سایت فعالیت می کنم ، به طب اسلامی علاقه دارم و دوست دارم در ثواب نشر حقیقت طب اسلامی سهیم باشم.❤

نوشته های مشابه

یک نظر

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

همچنین ببینید

بستن
دکمه بازگشت به بالا
بستن